בשנים האחרונות המונח BI – בינה עסקית, מוזכר לא פעם בשיחות שקשורות לעסקים וליכולות של חברות מתקדמות לנהל בצורה אפקטיבית את ה DATA שהן צברו במהלך שנות הפעילות שלהם שלעיתים מגיע לעשרות שנים
דמיינו לרגע איזה כח ועוצמה יש בכל חברה וחברה ואפילו בכל עסק שמתנהל עם מערכות מידע ואוגר את כל הנתונים מאז שהתחיל את הפעילות העסקית, נתונים על לקוחות, על ספקים, על מחירים ועל כל דבר שקורה בעסק,
ניקח לדוגמה מערכת של חברה לייצור משקפיים, יש להם מידע על כל פעולה ופעולה שנעשתה מול מחלקות הייצור, הרכש, השיווק, המכירות, וכמובן כח אדם-עובדים משאבי אנוש ועוד,
בשפה המקצועית כל פעולה / תנועה שמתבצעת נקראת טרנזקציה (טרנזקציה בעולם מערכות המידע היא פעולה לוגית לשינוי נתונים המורכבת מסדרת פעולות בדידות) ובמידה וכל הטרנזקציות מתועדות הפוטנציאל הטמון בשימוש אפקטיבי וניתוח של כל הDATA הוא עצום.
חברות ועסקים שמבינים את הפוטנציאל פונים ומבקשים להטמיע אצלם "פתרונות –BI", מערכת זו היא בעצם מערכת המשלבת בין יכולות המכונה לתובנה אנושית.
המטרה בעצם להגיע למצב שהמידע יכול לספר לי סיפור, סיפור על החברה מאז היא הוקמה ומסיפור זה אני כמנהל החברה או מקבל ההחלטות במחלקות השונות יכול להגיע לתובנות עסקיות במהירות ובביטחון באמינות הנתונים, המערכת בדרך כלל בנויה על בסיס מנוע עוצמתי, השואב מידע ממקורות שונים, מקורות פנים ארגוניים לדוגמה מערכת ה CRM/ERP שהן מערכות לניהול משאבי הארגון ומערכות לניהול קשרי לקוחות, ומקורות חוץ ארגוניים כמו סניפים שונים חנויות, פורטלים, אתרי אינטרנט, לוחות מכירה, ואפילו רשתות חברתיות. את הנתונים שהמנוע אסף ממקורות שונים שהוגדרו לו מראש, הוא מציג באמצעות טבלאות, גרפים, תרשימים וכלים חזותיים. ובשלב הזה המשתמש יכול לתחקר את המידע הנאגר בשתי דרכים – או על ידי בחירה בין שאילתות מובנות במערכת או עלי ידי חקירה חופשית של הדאטה באמצעות שאילת שאלות כללית והקלקה על אובייקטים במסך.
המשתמש יכול לייצא את הDATA המוצג לפניו לטבלאות, גרפים, קבצי אקסל מצגות power point ולהיעזר בו על מנת לתמוך בתהליך קבלת ההחלטות המקצועי. אך ללא ספק כוחו המרכזי של כלי ה-BI בא לידי ביטוי בכך שהמידע המוצג למשתמשי המערכת הוא גם המידע העדכני ביותר, שלרוב אף מתעדכן בזמן אמת. ארגונים מבצעים שימוש במידע זה כדי לשכלל וליעל תהליכים מקצועיים ולשפר את ביצועיהם העסקיים.
אם נסכם את היתרונות של שימוש בBi נבחין ביכולת להגדיל הכנסות כי אנו נכיר טוב יותר את הלקוחות ונפנה יותר משאבים לפלחי שוק בעלי פוטנציאל עסקי, מצד שני אנו נפחית עלויות ולא נשקיע באפיקים שעל ידי ניתוח מקדים לא מראים עתיד ורוד, וכמובן נדע לנהל בצורה אפקטיבית את הסיכונים הקיימים התנהלות מול מתחרים וקבלת החלטות מבוססת מידע אמין ועדכני.
כיום מה שמייחד את עולם הBI ומבדיל אותו מתחומים שונים בעולם הDATA כמו AI / Data mining / Ml הוא שלרוב בBI ארגונים מתמקדים בשאלת שאלות על ההיסטוריה של הDATA, כמו כמה לקוחות יש? כמה ספקים פעילים במערכת ? מאיזה קטגוריית מוצרים יש הכי הרבה החזרות סחורה ופגמים? ובעצם מנתחים מידע על בסיס טבלאות קיימות ועל תוצאות בשטח.
בשלב הData mining (כריית מידע) כבר מנתחים את הנתונים בצורה מעמיקה על ידי צוות אנליסטים שמשתמש במודלים לחיזוי בR או Python, בשלב הזה החברות כבר מתחילות לשלב, גם ללמוד על העבר וגם להסיק על העתיד, למשל כמה לקוחות ירכשו מוצר מסוים אם ישנו לו את הצבע לאדום? אילו מוצרים בעוד שנתיים שלוש כבר לא יהיו רווחיים וכדאי כבר לשנות אסטרטגיה? מהו היחס של לקוחות חדשים מול לקוחות שנוטשים את האתר והאם הוא צפוי להשתנות?
נשמע מדהים לא ?
האמת שכן, אבל לא סתם העולם כבר ב2022
בשלב הזה הנפח של הDATA יחסית קטן ותלוי בטעינה לילית בדרך כלל ומצריך משאב יקר מאוד שהוא זמן של אנשי הIT, בנוסף אנחנו אנשים מוגבלים בעלי שאיפות לשיפור מתמיד ובנוסף חסרי סבלנו, אנו רוצים לקבל שליטה אנו רוצים את כל המידע העדכני ביותר בשקיפות ובמהירות,
אנשים מוכנים לשתף מידע אישי במידה ומבינים איזה ערך זה ייתן להם בעתיד, ולכן ארגונים כיום מנצלים זאת ומשקיעים יותר מאמצים לנתח את המידע שנכנס בזמן אמת ומיד להגיב בהתאם,
(יצא לכם פעם לחפש מנגל גז חדש במכשיר הסלולארי ועשר דקות אחר כך לראות 4 פרסומות למנגל ברשות החברתיות ובמנועי החיפוש השונים?)